Blessure info

Onderstaande informatie wordt ons aangeboden door:

logo

Hardlopen wordt beoefent door ruim 2 miljoen Nederlanders. Als hardloper wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen hardlopen zonder hierbij tegen vervelende blessures aan te lopen. Elke hardloper zal vroeg of laat tegen een blessure aanlopen. 55% van de hardloopblessures komen voort uit overbelasting. Ongeveer de helft van de blessures is geleidelijk ontstaan en bijna een derde van de blessures is een herhaling van een oude blessure. Meest genoemde oorzaken zijn : te snelle trainingsopbouw (30%), vermoeidheid (17%), schoeisel (11%). Meeste blessures zijn aan de knie (29%), het onderbeen (28%), de enkel/voet (16%). De meest voorkomende hardloopblessures staan hieronder vermeld:

 

 

1. Scheenbeenvlies ontsteking: met een moeilijk woord ook wel shin splint genoemd. De klachten worden gekenmerkt als pijn aan de binnen/onderzijde van het scheenbeen, voornamelijk aanwezig tijdens schokbelasting.

 

2.Hielspoor: pijn aan de binnen/onderkant van de hak, voornamelijk aanwezig tijdens lang staan en schokbelasting. De pijn is stekend van aard.

 

3.Achillespeesblessures: pijn aan de achter/onderkant van de hak voornamelijk uitend in stijfheid naar een inactieve periode en pijn tijdens explosieve bewegingen

 

4.Lopersknie: met  een moeilijk woord ook wel het tractus illiotibiaal pijnsyndroom genoemd. De klachten worden gekenmerkt als pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen, trekkend van de zijkant bil naar de zijkant van de knie. De pijn is brandend/stekend en uit zich ook in stijfheid

 

5.Knieschijfproblemen: pijn in en rond de knieschijf, met name aanwezig tijdens het lopen van lange afstanden.

 

 Deze veelvoorkomende klachten komen allen voort uit overbelasting. Naast de symptomen van de klachten is het erg belangrijk dat een sportfysiotherapeut op zoek gaat naar de oorzaak van de klachten. Hoe loopt iemand, wat gebeurd er in de keten van zowel de enkel, knie als heup, wat voor soort schoeisel draagt iemand, hoe is de trainingsopbouw? Dit zijn allemaal vragen die erg interessant zijn bij het verhelpen van deze klachten. Hiervoor kan de Sportfysiotherapeut een loopanalyse gebruiken als middel, waarbij met een camera een filmpje gemaakt wordt van hardloopbeweging en in slow-motion wordt deze samen bekeken, waarna een duidelijk behandelplan wordt opgemaakt.

 

Link loopanalyse: http://www.fysiotherapievoorthuizen.nl/sportfysiotherapie/loopanalyse/

Wil je dat er naar de klachten gekeken wordt dat kun je gebruik maken van ons sportspreekuur. Dit sportspreekuur is elke maandag van 18.00 – 19.00. Tijdens dit spreekuur wordt er kosteloos gekeken naar de blessure, geeft de sportfysiotherapeut tips en tricks omtrent de oorzaak en het herstel van deze blessure. Wil je  meer over lezen over sportfysiotherapie in het algemeen of direct een afspraak maken klik dan op onderstaande link.

 

Link sportspreekuur: http://www.fysiotherapievoorthuizen.nl/sportfysiotherapie/sportspreekuur/

 

 Veel loopplezier, 

 

Hugo Hilgersom, Master Sportfysiotherapie, praktijk voor fysiotherapie Voorthuizen