ZO PROBEER IK (HARD)LOPEND DEZE TIJD DOOR TE KOMEN!

"In verband met alle perikelen rondom het coronavirus in Nederland hebben we als loopgroep Voorthuizen besloten de komende trainingen te annuleren.

Tot nader bericht zal dit tot waarschijnlijk 31/3 zijn."

 

Dit bericht van zaterdag 14 maart geeft plotseling veel ruimte in mijn tijd besteding. Normaal ga ik maandagmorgen in Voorthuizen lopen met de ,,oude mannetjes” en vrijdagmorgen geef ik een training aan de Vrijdaggroep. Beide keren ga ik met de fiets Ermelo – Voorthuizen v.v. Een regelmaat, van ongeveer 15 jaar, wordt in één keer wat ruw verstoord. Ook in het weekend loop ik meestal wel een keer.

 

Inmiddels is er bericht gekomen, dat zaterdag a.s. mijn geplande Halve Marathon van Harderwijk is uitgesteld. Jammer, ik verkeer in bloedvorm en ben van plan om ze dit jaar alle zes lopen te doen, die mee tellen voor het Rabo Randmeren Circuit. Inmiddels allemaal afgelast!

 

Maandag 16/3 loop ik nog met de ,,oude mannetjes”. De ontwikkelingen gaan snel en al gauw is het hardlopen in groepsverband onmogelijk. Al mijn geplande loopjes worden uitgesteld en/of afgelast.

Ik besluit om mijn eigen weg te gaan.

 

 Hier volgt een opsomming van mijn loopjes:

Vrijdag 20/3 een duurloop: van Ermelo over de Arnhemsekarweg in Groevenbeek linksaf de Laak op. Dit is een prachtig slingeren bospad en kilometers lang. Deze geheel uit lopen tot aan de campings in Garderen. Stukje door Garderen en daarna over het betonfietspad via Houtdorp naar Speuld. In Speuld linksaf richting Drie en daar rechtsaf naar Ermelo. In denk dat dit ongeveer 25 kilometer is  en ik ben 2uur en 45 minuten onderweg geweest.

In mijn rugzakje heb ik 2 snee bruin met gemberkoek en een flesje water meegenomen en dat heb ik wandelend genuttigd tussen Speuld en Drie. Dit is een stukje bergopwaarts van twee kilometer.

 

Maandag 23/3 is het plan om een snelheidstraining te doen. Daarvoor gebruik ik het betonfietspad of de zandweg langs de Arnhemschekarweg. Deze is 1220 meter lang en ik probeer dat enige keren snel heen, langzaam terug te  doen. Meestal doe ik dat 5/8 keer maar door de toch nog wel wat zware benen ben ik na de derde keer gestopt.

 

Vrijdag 27/3 een duurloop: Deze wil ik doen door te lopen op een topografische kaart.

Dat is een kaart met een vakverdeling van vierkanten van 4 centimeter. Dat is dan 1 kilometer in het terrein en 1 centimeter is 100 meter. Alle weggetjes en paadjes staan erop. Ook de hoogten staan vermeld evenals de grotere hekwerken.

Als doel heb ik de Zandmolen aan de Poolseweg achter Hotel Restaurant de Rode Koper.

Met een gevulde rugzak ga ik op pad en loop al snel op de grote heide. Voor de Flevoweg ga ik rechtsaf, lekker naar beneden. Op de Postweg ga ik linksaf en steek de Flevoweg over. Al gauw linksaf het gebied van de Ullerberg in. Daar wordt het wat spannend. Veel korte stukjes, al snel weet ik niet meer precies waar ik ben. Uiteindelijk kom ik bij een heide veldje en deze vind ik op mijn kaart. Ik gok wat en ja, ik ben weer en route. Plots en volkomen onverwacht sta ik voor een hoog en nieuw hekwerk. Nu weet ik dat er in dit gebied een nieuw heide golf terrein is aangelegd. Tussen de bomen door zie ik wat lichtere stukken, koers daar heen en zo kom ik bij de landbouw en heidegebieden.

Het lopen op de kaart valt niet mee. Je moet op kaart en omgeving kijken en dan  loop je gauw te hard en zie je de omgeving niet op de kaart. Ik geniet er echter ten volle van. De Zwarte Boer komt in zicht, linksaf een stukje verharde weg. Al gauw rechtsaf Poolseweg. Na 700 meter sta ik bij de Zandmolen en installeer mij op een comfortabele picknicktafel en geniet van mijn lunch en het rijkelijk vloeiend water in de beek. Daar ontmoet ik twee ATBérs. Dit zijn de eerste mensen die ik deze morgen buiten heb ontmoet. Omdat de terugweg veel tussen de stuifheuvels doorloopt kies ik voor een route met wat meer rechte stukken. Bij de grafheuvel aan de rand van de Ermelosche heide  ga ik op een bankje zitten en geniet volop in de zon van mijn mandarijntje. Wat kan het toch mooi zijn en het lopen op de kaart is erg leuk.

Na twee uur is het genoeg en ik kies voor de kortste weg naar huis. Toch ben ik wel weer 2.30 uur onderweg geweest.

 

Ik voel mij een bevoorrecht mens, dat ik dit kan doen. Als de maatregelen zodanig worden, dat dit niet meer mag, ja dan zal het volkomen anders worden!

 

Met sportieve groet,

Geerhard

 

 

 

Dit zijn mijn hardloopervaringen van week 12 en week 13

 Wat zijn die van jou?????????